Liljeholmens

Liljeholmens Stearinfabriks AB

På Liljeholmens Stearinfabrik har vi tillverkat stearinljus sedan 1839. Den första fabriken låg på just Liljeholmen i Stockholm. På 1970-talet beslutades att flytta produktionen till Oskarshamn, där det byggdes en helt ny fabrik enbart för ljustillverkning.

Liljeholmens är idag en av Världens största tillverkare av stearinljus.

Vi har flera maskinlinjer med hög automationsgrad, men även äldre manuella och halvautomatiska maskinutrustningar. Vi jobbar löpande med att förbättra våra processer och investera i ny teknik.

Behovet

Det är väldigt viktigt för oss att på ett korrekt sätt samla in data för att se vilka enheter som är lönsamma och vilka enheter som är kostnadsintensiva. Det ger oss ett bra underlag när vi skall renovera eller nyinvestera.

Vi är idag sex medarbetare på underhållsavdelningen, en hög grad av automation och förbättringar har effektiviserat verksamheten betydligt under åren.

Innan implementeringen av Idus underhållsystem gick massor med tid till att springa och leta efter reservdelar, det fanns ingen uppföljning på vilka kostnader en maskin medförde i underhåll, och det fanns ej heller någon statistik som kunde användas för att tidsbestämma underhållsintervaller etcetera.

Nuläget

Nu har vi tagit några bra steg på vägen med Idus Online. Vi började med att sätta upp underhållssystemet, på en relativt basic nivå det vill säga maskiner och maskingrupper och började stänga arbetsorder mot maskinerna. Nu har vi alltså börjat få fram bra historik på maskinerna och kan se vad som behöver bli bättre.

Vi har lagt in rondlistor, bland annat lagstadgade tillsyn och kontroller, ja allt finns i systemet nu. Det är bara att ta telefonen och bocka sig igenom listan med kontroller. Mängden förebyggande underhåll ökar också allteftersom.

Mellan underhållsstoppen har vi inspektioner, smörjronder och andra kontroller. Vi ronderar linjerna med underhållsappen som stöd. Det är bara att dra till vänster så markeras stationen som godkänd och färdig, det är väldigt smidigt.

Appen är det enda verktyget som underhållsteknikerna behöver, de gör allt via telefonen, teknikerna kommer in på morgonen och sätter sig och börjar kolla igenom sina arbetsorderlistor. När de får nya jobb så plingar det till i telefonen direkt.

Startsträckan har varit väldigt kort

Implementeringen var väldigt snabb och smidig. Systemet är lätt att förstå, det är logiskt uppbyggt, självlärande och bra. Det finns instruktionsvideor som visar nästan allt och förklarar principerna.

Vi hade en dialog med Idus underhållsexpert som gav bra tips och idéer om hur vi kunde organisera systemet.

Jag började väldigt övergripande, från fabriken och ner till maskin och maskingrupper så att vi snabbt skulle komma igång.

Därefter började vi stänga arbetsorder mot enheterna och så var vi igång med vårt system. Man kan såklart gå djupare än så men min uppfattning är att hålla det basic, komma igång och förfina det på sikt. Arbetet med att lägga in maskiner och koppla reservdelar under maskingrupperna sker löpande, här har vi börjat med nyckelmaskinerna och de som styrs av lagkrav. Så som trycksatta anordningar m.m.

För vår del kunde det rört sig om en månad att få in ett underhållssystem som täckte vårt behov i det korta perspektivet.

Det intressanta är vad en utrustning genererar för kostnader och vilken utrustning som är problembenägen. Vi börjar redan nu att få in mycket data på våra maskiner så startsträckan har varit väldigt kort.

På varje maskin har vi lagt in bilder, manualer och annat som hjälper oss i vårt dagliga arbete. underhållspersonalen kan lägga till kommentarer, bilder, instruktioner och är på så sätt själva med att utveckla systemet samtidigt som de arbetet i det.

Produktionen anmäler fel och avvikelser och därpå planerar vi på underhåll vad som behöver göras, vi plockar ut material från förrådet och avrapporterar sedan vad som är gjort. Produktionen är positiva, det står en dator vid varje maskin där man kan felanmäla det som inte stämmer.

Nästa steg för oss är att få in mer statistik och börja använda oss av den i vårt förbättringsarbete. Vi vill också få bättre kontroll på underhållsförrådet, det kommer höja underhållet en eller ett par nivåer till.

Mikael Nilsson - Underhållschef, Liljeholmens Stearinfabrik

Utforska Idus Online!

Låt oss visa hur Idus samlar allt underhåll i ett system så att er organisation kan planera, styra och förbättra underhållet tillsammans.

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Hämta vår implementeringsguide!
En Bonuschecklista ingår också.

När du lämnar din e-post behandlas den enligt Idus integritetspolicy

Genom att använda idusonline.se accepterar du vår integritetspolicy.